TuinplantenLijstenBoekenTuintips
blog

Tips voor een tuin vol biodiversiteit

Ik maak mijn tuin zo aantrekkelijk mogelijk voor insecten en vogels. Daar heb ik de afgelopen jaren een hoop voor uitgezocht. Om jullie die moeite te besparen deel ik hier de belangrijkste stappen naar een tuin vol biodiversiteit.

Mijn 5 tips voor een tuin & balkon voor insecten en vogels:

  1. Doe zo min mogelijk.
  2. Plant wilde, inheemse planten, zonder gif
  3. Zorg dat je het hele seizoen bloei hebt
  4. Maak rommelhoekjes
  5. Geef ook "onkruid" de ruimte

Tip 1: Doe zo min mogelijk

Eigenlijk heel goed nieuws, hoe minder je in je tuin doet, hoe fijner het is voor insecten en vogels. Dus laat de boel de boel! 

Uitgebloeide planten laten staan

In uitgebloeide planten kunnen insecten weer overwinteren of eitjes leggen. En vogels kunnen de zaden van akkerdistel of kaardenbol in de herfst eten. Ruim pas in het late voorjaar de dode stengels op. Dus niet je tuin "winterklaar" maken, maar lekker niets doen!

Als grote kaardenbol bloeit trekt het hommels en wilde bijen aan. En daarna zijn de zaadjes voor de vogels!

Maai je gras niet

Gras maaien is echt doodzonde. Zo blijft je gazon een saai doods stuk gras. Het is veel beter om paardenbloemen, klaver en madeliefjes de kans te geven door niet of heel af en toe te maaien. Vaak kun je je grasmaaier in hoogte verstellen, zet hem dan zo hoog mogelijk zodat je over de plantjes heen maait.

Laat bladeren liggen

Onder bladeren kunnen allerlei insecten schuilen en overwinteren. Lekker laten liggen dus! De bladeren worden vanzelf opgeruimd en geven weer voeding aan je planten. Win-win! 

Tip 2: Plant wilde, inheemse planten, zonder gif

De insecten in jouw tuin kunnen het beste overweg met inheemse planten. Dat zijn planten die van origine in Nederland voorkomen. Geïmporteerde en doorgekweekte planten uit het tuincentrum hebben vaak superingewikkelde bloemen waar een hommel of vlinder niets mee kan. Zoek dus mooie wilde planten uit! Dan kunnen ze makkelijk bij het stuifmeel of de nectar. Op goeieplantjes kun je filteren op inheemse planten of bekijk deze lijst met makkelijke inheemse planten van Cruydt-Hoeck.

Betonie, mooi inheems plantje

☠️ Gifvrij!

Heel belangrijk: koop planten die zonder gif gekweekt zijn. Anders zet je mooie planten in je tuin waar de wilde bijen en hommels gewoon door vermoord worden omdat ze gif binnenkrijgen zodra ze de bloemen bezoeken.

Helaas komt gif nog erg veel voor op tuinplanten in tuincentra. Zelfs op planten die als "bijenvriendelijk" verkocht worden. Echt te bizar voor woorden!

Het beste koop je dus je planten bij een biologische kweker of webshop zoals Sprinklr. Dan weet je zeker dat je goed zit!

Tip 3: Hele seizoen bloei

In de zomer is er in de tuin en op het balkon vaak genoeg te vinden voor bijen, vlinders en hommels. Maar in het vroege voorjaar en late najaar is het aanbod veel minder! Zet dus planten neer die vroeg of laat bloeien. Zo help je vroege hommels en bijen in april. En vlinders die voor het overwinteren nog moeten aansterken in oktober. Bekijk deze lijst met voorjaarsbloeiers en deze lijst met najaarsbloeiers voor inspiratie.

Witte dovenetel bloeit vroeg en is zo belangrijk voor veel vroeg vliegende hommels

Tip 4: Rommelhoekjes

Rot hout, stapels stenen, hoopjes zand. Al deze rommel geeft insecten een schuilplaats en gelegenheid om eitjes te leggen. Zo nestelen er zandbijen in een hoopje oud zandbakzand bij ons in de tuin en zit er af en toe een egel onder een oude bloempot die ergens onder een boom ligt. Als ik grote stukken hout heb leg ik die altijd op dezelfde plek neer en daar krioelt het nu van de beestjes en er groeien paddenstoelen. Allemaal leven in de tuin!

Tip 5: Geef "onkruid" de ruimte

Veel mensen hebben iets tegen paardenbloemen. Of tegen klimop. Of tegen brandnetel. Of tegen al deze planten. En zodra er een paardenbloempje verschijnt wordt het weggehaald. Dit is echt zonde want al dit "onkruid" is superwaardevol voor insecten.

Paardenbloemen bloeien heel vroeg (zie ook tip 3). Daar hebben vroege hommelkoninginnen en bijen die op zoek gaan naar eten heel veel aan. Brandnetel wordt door vlinders als de Atalanta, Kleine Vos en Distelvlinder gebruikt om eitjes op te leggen, de rupsen eten vervolgens van de plant. En klimop bloeit juist weer heel laat (als je het niet snoeit!) en geeft dus weer voeding voor vlinders die gaan overwinteren. En de besjes worden weer gegeten door de merel en lijsters. En de distel. ook al zo'n nuttige plant! De bloemen worden door bijen, vlinders en hommels bezocht, en de zaadjes door distelvinken gegeten.

Supernuttig dus allemaal! En zeker geen onkruid. Dus geef deze planten een kans in je tuin! Laat ze lekker gaan of als je het echt niet aan kunt zien, wijs dan op z'n minst een hoekje aan waar "onkruid" zijn gang mag gaan!

Veel succes met deze tips!

De Goeieplantjes nieuwsbrief

Ontvang tuintips, nieuws en de beste goeieplantjes wekelijks in je inbox